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Question:

Can a day care home be 
reimbursed for a child’s meal 
if the child is over age 12 and 

has special needs?



USDA Question & Answer 
June 1999

• The CACFP regulations do not specify 
who must be included in or excluded 
from the license or approval of a 
child care provider.  



USDA Answer
• Therefore, if the State’s licensing or 

approval permits (by either including 
in or by not excluding from the 
license or approval ) care of 
individuals meeting the definition of 
“children” at 226.2, and if all other 
CACFP requirements are met, then 
meals served to these individuals can 
be reimbursed through CACFP.



According to Part 226.2
• Children means (a) persons 12 years 

of age and under, (b) children or 
migrant workers 15 years of age and 
under, and (c) persons with mental 
or physical handicaps, as defined by 
the State, enrolled in an institution 
or a child care facility serving a 
majority of persons 18 years of age 
and under.



DCFS Regulations
• Section 406.20 Children with 

Special Needs - ln determining 
license capacity, children who have 
special needs due to physical, 
mental, and/or emotional disabilities 
shall be considered at the age level 
at which they function. 



DCFS Regulations (cont.)
• The age level at which the child 

functions for purposes of determining 
child/staff ratios shall be determined 
by the supervising agency in 
consultation with personnel involved 
in providing care or services for the 
child.



Determining Agent
• The determining agent is DCFS.
• The DCFS representative makes the 

determination to include the children 
in the license capacity in cooperation 
with the parents, along with 
education and health professionals.



Sponsoring Organization
• To determine if the child is included 

in license capacity and the age level 
at which the child functions, the 
sponsoring organization must be in 
direct contact with the local DCFS 
representative.



Sponsoring Organizations
• If the DCFS representative 

determines the child to function at 
an age of under 12, and if all other 
CACFP requirements are met, then 
meals served to these individuals can 
be reimbursed through CACFP.



Daily records needed:
Daily records for each child must include:
• Enrollment information for the child
• Confirmation from DCFS representative 

on the age level
• Meal components
• Meal Type
• Ensure that all meal components are 

served



DCFS confirmation
• If done by phone call, 

–Document the date and time of call
– The name and title of DCFS 

representative
–DCFS office name and phone number
–Name, age, function age of child
–Provider’s name and site number
–The date the determination was made



Providers must remember:
• Children identified as having special 

needs shall have activities relating to 
those needs that are planned with 
parents and/or consultants.



Providers must remember:
• There shall be suitable space and 

equipment so that the child can 
function as safely and independently 
as possible.



Providers must remember:
• 1) Areas of the home shall be 

adapted as necessary if special 
devices are required for the child to 
function independently.

• 2) Space needs shall be determined 
by considering such factors as age 
and size of the child, activity 
recommendation, and ambulation 
problems.



Questions?
Nutrition Programs 

Illinois State Board of Education
800-545-7892

kshelton@isbe.net
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