Enhance P.E. Task Force

Illinois State Board of Education Christopher A. Koch, EdD State Superintendent of Education Illinois Department of Public Health LaMar Hasbrouck, MD, MPH Director

Committee on Revising Standards Agenda

February 4, 2013 10:00 am – 12:00 pm

- 10:00 am **Welcome** (5 min)
- 10:05 am Introductions of Task Force Members (5 min)
- 10:10 am **Open Meetings Act Compliance** (10 min)
- 10:20 am **Overview and History of Standard Revision** (15 min)
- 10:35 am **Determine Information Needed** (20 min)
 - NASPE Standards status
 - Comparisons with other states
 - Neuroscience research

10:55 am **Overview of Assistive Resources** (20 min)

- Materials presented at initial Task Force meeting and other neuroscience research
- SPARK: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain, By John J. Ratey, MD
- o Brain Rules, By John Medina
- 11:15 am **Process for Revising Standards and Role of Committee** (15 min)
- 11:30 am Identification of Additional Expertise Needed (10 min)
- 11:40 am Establish Timeline and Next Steps (10 min)
- 11:50 am **Public Comment** (10 min)
- 12:00 pm Adjourn

Meeting Objectives:

1. Orient members to the committee charge as outlined in PA 97-1102, to the meaning and process of "revising standards," and to other key background information that can inform their work.

- 2. Define scope of committee, roles of committee members and desired outcomes.
- 3. Develop goals, timelines, and processes for information gathering, work plan and responsibilities of Committee members

Meeting locations:

Chicago Location: IDPH 122 S. Michigan Avenue 20th Floor, Suite 2009

Springfield Location: IDPH 535 W. Jefferson, 5th Floor